Akateemisella uralla eteneminen – Onko tenure trackille vaihtoehtoja?

Paneelikeskustelu maanantaina 14.12 klo 14.20–15.35 

Suomalaisissa yliopistoissa akateemiset urapolut ovat viime vuosina muuttuneet. Lähes kaikki yliopistot ovat ottaneet käyttöön neliportaisen uramallin. Neliportaisen uramallin ohella on otettu käyttöön tenure track -uramalli, joka on yleensä kolmiportainen (assistant-, associate- ja full professor), ja jossa edetään arvioinnin kautta aina seuraavalle tasolle. Tämä uramalli on perinteisesti ollut käytössä USA:n yliopistoissa ja lisääntyvästi myös Euroopassa.

Tenure track -uramallia on kritisoitu siitä, että siinä edetään pääasiallisesti tutkimusmeriittien avulla, jolloin muut yliopistotyöhön liittyvät keskeiset tehtävät, kuten opetus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus, ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Näin ollen opetuspainotteisissa tehtävissä (yliopisto-opettajat ja -lehtorit) uralla eteneminen pysähtyy kolmannelle uraportaalle. Lisäksi kilpailu tenure track -urapolkujen paikoista on kovaa, jolloin myös yliopistotutkijat sekä muissa tutkimustehtävissä työskentelevät saavat vain harvoin mahdollisuuden edetä neljännelle uraportaalle. Tämä ongelma on huomioitu muutamissa yliopistoissa akateemisten urien suunnittelussa. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa ja Aalto-yliopistossa on otettu käyttöön vanhemman yliopistonlehtorin nimike, ja Helsingin yliopistossa on kehitetty opetuspainotteista urapolkua. Tässä paneelissa keskustellaan akateemisista uranäkymistä tenure track -polun ulkopuolella.

 

pj Taru Siekkinen, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto

Maria Pietilä, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto

Elias Pekkola, yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto

Juri Mykkänen, varadekaani, Helsingin yliopisto

Katja Sorri, henkilöstöjohtaja, Jyväskylän yliopisto

 

Jokaisen panelistin alustus on 10 minuuttia  jonka jälkeen on keskustelua.

Paneeli järjestetään  yhtenä osana  Korkeakoulututkimuksen XIV symposiumia. 
Symposiumin koko ohjelma on  ladattavissa symposiumin kotisivuilta https://korkeakoulututkimus.fi/ohjelma/

Paneeli on avoin kaikille, mutta osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Rekisteröitymislinkki  https://link.webropolsurveys.com/S/76E190F9304CDCDE  

Rekisteröidythän 9.12. mennessä!  9.12. mennessä rekisteröityneet saavat  linkit / salasanat  sähköpostitse 10.12.

Tervetuloa!

Paneelikeskustelu järjestetään yhteistyössä Suomen tieteen ja teknologiantutkimuksen seuran, Korkeakoulututkimuksen seuran ja Edistyksellisen tiedeliiton kanssa.