< Takaisin

 

Tiedepolitiikka 4/2011

Pääkirjoitus

Jumalan kuva vai oman elämänsä sankari?

Edistyksen Päivillä 2011 tarkasteltiin ihmisenä olemista sekä ihmisen tutkimista ja tulkitsemista tieteen, taiteen ja yhteiskunnan näkökulmasta. Vastausta haettiin mm. seuraaviin kysymyksiin: Mitä on ihminen? Miten erilaiset psykologiset, biologiset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat ihmiseen? Mikä on ihmisen hinta ja arvo tässä ajassa? Perinteiseen tapaan tämä vuoden viimeinen numero on koottu noista Edistyksen Päivien alustuksista.

Otsikko sai pohtimaan, minkälaiseen ihmiskäsitykseen tämän päivän yliopisto pohjautuu. Virikettä tähän pohdintaan sain luettuani Tampereen yliopiston julkaisemasta Aikalaisesta vakavasti sairastuneen yliopiston työntekijän pohdintaa yliopiston ihmiskäsityksestä. Yliopistoja on jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ohjattu valtionhallinnon osina voimakkaaseen yksikkökohtaiseen kilpailuun perustuvan tulosohjausmallin pohjalta. Erityisesti tutkimukseen kohdistuva rahoitus on Suomessa korostuneen kilpailuperustaista. Tämä ilmenee Suomen Akatemian rahoitusjärjestelmiä koskevasta Suomen kaltaisten eurooppalaisten maiden vertailusta.

Yliopiston peruskulttuuri on luonteeltaan kokonaisuutena kilpailukeskeinen. Tutkimus, joka yliopiston eetosta eniten leimaa, on työnä pyrkimystä parhaisiin, korkeatasoisimpiin tutkimustuloksiin. Pyrkimystä olla paras omalla, nykyään useimmiten varsin kapealla, tutkimusalalla. Etiikka ja moraali ovat tutkimustyössä keskeisessä asemassa. Tutkimustulokset tulee tuottaa tarkasti määriteltyjen eettisten periaatteiden mukaisesti. Tutkimustulosten tulee olla luotettavia, mikä tarkoittaa, että tiedon tulee perustua koeteltuun hankintatapaan, joka on tieteellisenä menetelmänä riittävän laajasti hyväksytty. Tutkimus edellyttää laajaa perehtyneisyyttä aiempaan tutkimukseen ja tutkimuskohteen monipuolista tuntemusta.

Koulutuksella on ollut yliopiston historiassa elitistinen leima, koska perinteinen yliopisto koulutti yhteiskunnan eliittiä, joka uusinsi yhteiskunnan rakenteellista eriarvoisuutta eliitin ja massojen välillä. Vasta toisen maailmansodan jälkeinen yliopisto kehittyi vähitellen massojen kouluttajaksi ja aiempaan verrattuna huomattavasti suuremmalla osalla väestöä oli mahdollisuus yliopisto-opintoihin. Edelleen yliopistokoulutus tähtää kuitenkin ylimmän tason asiantuntijoiden tuottamiseen. Myös koulutuksessa eettisiä periaatteita opetetaan opiskelijoille, jotta he kykenisivät tältä osin arvioimaan tulevissa tehtävissään vastaan tulevan tiedon luotettavuutta. Samalla heille luodaan valmiuksia hankkia uusinta tietoa, arvioida sen käyttökelpoisuutta erilaisissa toimintayhteyksissä, käyttää sitä sekä tarvittaessa tuottaa myös itse uutta tietoa omiin tehtäviinsä liittyen.

* * *

Yliopiston taustalla vaikuttavaa ihmiskäsitystä voidaan yrittää avata pohtimalla yliopistoa organisaationa. Organisaatioilla on aina oma kulttuurinsa ja organisaatio muodostuu siihen kuuluvista ihmisistä. Yliopisto on organisaatio, johon kuuluvien ihmisten määrittely on tavallista tuotantoyksikköä haastavampi tehtävä. Tuotantoyksikkönä yliopistoa leimaa siihen kuuluvien ihmisten suuri vaihtuvuus, joka koskee erityisesti opiskelijoita, mutta osittain myös opetus- ja tutkimushenkilökuntaa. Vaihtuvuus lyö tietynlaisen tilapäisyyden leiman yliopiston kulttuuriin. Henkilöstöpoliittisena kysymyksenä tämä tarkoittaa etäisyyttä organisaatioon, mikä organisaation toiminnassa ilmenee välinpitämättömyytenä jäseniä kohtaan. Organisaation rakenteellisena piirteenä tätä vahvistaa yliopistolle ominainen löyhäsidoksisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että yliopiston eri yksiköt toimivat huomattavan itsenäisesti ja toisistaan riippumatta, usein jopa toisistaan tietämättä.

Ihminen tällaisessa rakenteessa on helposti yksilönä hyvin irrallinen ja näyttäytyy organisaatiolle resurssina tai asiakkaana, jonain persoonattomana ja tunteettomana oliona. Kulttuuri voi vahvistaa tai lieventää näitä piirteitä. Rakenteellinen irrallisuus ja ihmisten vaihtuvuus eivät tuo yhteisöllisyyttä ainakaan koko organisaation mitassa. Erillisyyttä vahvistaa se, että hallinto on yliopistoa ikään kuin kokoon harsiva oma erillinen tekijänsä, joka osin valtionhallinnon perinteen, osin organisaation suuren koon perusteella, omaa vahvoja byrokraattisia piirteitä. Markkinaperustainen ohjausideologia valtionhallinnossa on vahvistanut yliopiston kilpailuun perustuvaa tuotantoyksikköluonnetta. Sen hallintoon on tuotu aiemman yhteisöllisen, kollektiivisen päätöksenteon tilalle yksilökeskeinen johtamiskulttuuri ja taloudelliset kriteerit ovat nousseet myös yliopistojen toimintaa keskeisimmin ohjaaviksi perusteiksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että aiempaa itsenäisemmät yliopistot eivät ainakaan ole radikaalisti muuttamassa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana oppimaansa markkinavetoista toimintakulttuuria.

* * *

Yksilö on edellä kuvatun kaltaisessa kulttuurissa monien vaateiden kohteena. Hänen on oltava kilpailukykyinen, omattava mielellään siihen orientoiva vietti. Hänen tulee kantaa vastuu itsestään ja tekemisistään ja tehtävä se epäonnistumatta. Hänen tulee toimia omaa etuaan tavoitellen ja hänen on tehtävä itse uraansa koskevia rationaalisia ratkaisuja. Pääsääntöisesti kaikkea toimintaa leimaa lyhytjänteisyyden paine, jossa noita valintoja ja ratkaisuja on tehtävä koko ajan oman edun näkökulmaa korostaen. Ensisijaisena päämääränä tulee olla oman urakehityksen turvaaminen. Järjestelmä kohdistaa yksilöön byrokratialle ominaista epäilyä, joka ilmenee monella eri tavalla. Sen hallinnollisia kukkasia ovat ajankäytön valvonnan korostuminen ja jatkuva rahankäytöstä tehtävä raportointi. Välillä näyttää siltä, että tutkimushankkeita ohjaa rahankäytön aikataulu ja raportointi huomattavasti enemmän kuin tutkimuskysymyksiin vastaaminen ja niiden edellyttämät ratkaisut. Yleisesti syntyy vaikutelma, että yksilöt toimivat lähtökohtaisesti epäluotettavasti ja siksi valvontaa ja tarkkailua on koko ajan lisättävä.

Kulttuuriin liittyy niin organisaatiossa kuin yhteiskunnassakin se kiusallinen piirre, että se on kokonaisvaltainen ilmiö. Niinpä näistä yksilötason orientaatioista heijastuu helposti vaikutteita myös tutkimukseen ja opetukseen. Tutkimusaiheet valitaan niin, että niiden lyhytjänteinen tehokas toteuttaminen on mahdollista. Koulutuksen ja opetuksen rakenteissa korostuu myös kilpailukeskeisyys ja tehokkuus kypsymisen ja siihen liittyvän pohdiskelevan kasvamisen ja kasvattamisen kustannuksella. Yhteiskunnan näkökulmasta voidaan sitten kysyä, kohdentuuko kyvykkäimpien aivojen huomio tältä pohjalta yhteiskunnan kannalta tärkeimpien ongelmien ratkaisemiseen ja pohdintaan. Tältä pohjaltako luomme inhimillisen vanhustenhuollon uudet rakenteet lisääntyvän vanhusväestön tarpeista liikkeelle lähtien? Näinkö voimme saavuttaa kauaskantoisia ratkaisuja maailman ilmasto-ongelmissa tai vahvistaa etelän ja pohjoisen erojen tasaantumista tai eliminoida muita yhteiskunnallisia eriarvoisuuden lähteitä? Tai lyhytjänteisemmin ja enemmän markkinahengessä: Näillä eväilläkö suomalainen tiede nostetaan maailmanmaineeseen ja tuotetaan Nobel-tason tutkimusta? Ja kaikkein tärkeimpänä, millainen ihminen tässä järjestelmässä menestyy ja tuottaa tulevaisuutta koskevan tärkeän tutkimustiedon. Onko se homo sapiens, viisas ihminen?

* * *

Edistyksen päivien alustajilla lähtökohdat olivat onneksi huomattavasti edellä kuvattua yliopistokontekstia monimuotoisemmat ja varmaan ainakin osin positiivisemmat. Kansleri Ilkka Niiniluoto avasi päivät nimenomaan filosofina esittäen haastavia arvioita ja yhteenvetoja ihmiskuvan moniulotteisuudesta. Ilkka Niiniluodon avausta seurasi erittäin mielenkiintoinen Mikko Lehtosen vetämä paneelikeskustelu aiheesta ”Ihminen tieteen keksintönä ja kehityskohteena.” Keskustelijoina olivat Lehtosen lisäksi tutkijat Mianna Meskus, Jaana Parviainen ja Jussi Silvonen.

Katriina Järvinen
puhui hyvin omakohtaisista kokemuksista, jotka liittyivät hänen lapsuuteensa fundamentalistiperheessä. Hän kuvasi elävästi sitä ristiriitaa, minkä syvä uskonnollisuus tuo lapsen ja vanhempien suhteeseen ja miten se vaikuttaa pitkälle aikuisikään yksilön kehityksen osana. Taina Kinnunen jatkoi jo paneelissa esiin noussutta aihetta ihmisen kehollisuudesta. Hän kiinnitti erityisesti huomiota antropologian näkökulmasta ihmisen aistimellisuuteen ja toi esiin, kuinka rajoittunut yleinen käsityksemme eri aisteista on. Tuntoaistin merkitys nousi hänen alustuksessaan mielenkiintoisessa valossa esiin. Veli-Matti Värri pohti perjantai-illan viimeisessä alustuksessa vastuuta ihmisyksilön näkökulmasta. Kasvatuksen kysymykset saivat hänen alustuksessaan ekologisia ulottuvuuksia, kun hän pohti asiaa kasvatusfilosofisesta näkökulmasta Snellmanin ja Hegelin käsitteistä liikkeelle lähtien.

Lauantaiaamu toi taiteen näkökulman ihmiseen keskustelun osaksi. Ville Sandqvist käsittelee omassa artikkelissaan taiteen ja kristinuskon kehityksen välisiä kytkentöjä. Päivien teeman toinen osa eli jumalan kuva sai ohjelmassa ehkä oman elämänsä sankaruutta korostuneemman painon myös lauantain muissa puheenvuoroissa. Ulla Järvi esitteli värikkäästi sitä, miten terveydestä on tullut aikojen saatossa uskonto ja syömisestä uskontunnustuksen veroinen nykyelämää hallitseva elementti. Elina Vuola toi esiin uskontoon liittyen ehkä eniten kansainvälistä keskustelua herättäneen suuntauksen viime vuosikymmenien aikana, vapauden teologian. Hän erittelee suuntauksen ihmiskäsitystä monipuolisesti osana sen historiallista kehitystä latinalaisessa Amerikassa.

* * *

Tiedepolitiikka-lehti haluaa näin vuoden viimeisessä numerossa kiittää Koneen Säätiötä saamastaan tuesta, joka on lehden sivuilla näkynyt nelivärisenä kantena ja tämän lehden valokuvakuvituksena. Lisäksi avustusta on käytetty kehitettäessä lehden kirjoittajaohjeistusta ja julkaisusopimusta. Uusi ohjeistus otetaan käyttöön ensi vuoden kuluessa.

Edistyksen päivien alustukset johtavat ajatukset mainiolla tavalla tulevaan ja siksi toivotan lopuksi lukijoille Ihmiskeskeistä Uutta Vuotta 2012.

Tampereella 22.12.2011

Kari Kuoppala



 

Takaisin ylös