< Takaisin

 

Tiedepolitiikka 3/2010
Pääkirjoitus

Soveltavan tutkimuksen ja
perustutkimuksen rajanvetoja

Kädessäsi oleva Tiedepolitiikan numero on soveltavan ja perustutkimuksen välisiä rajanvetoja koskeva teemanumero. Yksi tämän teeman keskeisistä pontimista oli Suomen Akatemian vuonna 2009 julkaisema raportti, jossa arvioitiin Suomen tieteen tilaa ja tasoa viime vuosien tietojen perusteella. Suomalainen innovaatiojärjestelmä sai myös osakseen kritiikkiä kansainväliseltä arviointiryhmältä aiemmin edellisen vuoden aikana julkaistussa raportissa. Suomen tieteen tilaa ja tasoa käsittelevän raportin ehkä eniten huomiota saanut kriittinen kommentti liittyi soveltavan tutkimuksen korostumiseen yliopistoissa. Raportin mukaan suomalainen tiede on jonkin verran menettänyt asemiaan kansainvälisessä vertailussa ja tämän kehityksen yhdeksi keskeisimmäksi syyksi nostettiin soveltavan tutkimuksen suuri osuus yliopistojen tutkimuksesta viime aikoina.
Kriteerinä kansainvälisen aseman menetykselle raportissa on ensisijassa käytetty julkaisujen viittauskertymiä, joiden perusteella Suomen kehitys on taantunut erityisesti muihin Pohjoismaihin verrattuna. Raportissa myös todetaan, että julkaisujen kehitykseen vaikuttaa suuresti yliopistojen tutkimusedellytysten kehittyminen. Raportti tuo tähän liittyen myös esiin, että vaikka tutkimushenkilöstön lukumäärä onkin kasvanut, tehtyjen tutkimustyövuosien määrä on kääntynyt laskuun vuoden 2004 jälkeen. Tähän nähdään syynä lyhyet ja osa-aikaiset tutkijoiden työsuhteet. Merkittävien tutkimustulosten ja siis vaikuttavien kansainvälisten julkaisujen tuottaminen edellyttäisi selkeästi muutoksia tutkijoiden työsuhteiden pysyvyyden ja keston suhteen.
Raportti tuo myös esiin Suomen huonon aseman kansainvälisessä vertailussa opettaja-opiskelija -suhteen perusteella arvioituna. Suomessa yliopistoissa opiskelijoiden määrän huomattavaa kasvua on vastannut opetushenkilökunnan määrän lievä supistuminen, joka sekään tuskin luo parempia edellytyksiä menestyä merkittävillä tieteellisillä julkaisuilla kansainvälisillä tieteen kentillä. Tähän tilanteeseen on tosin nyt jo saatu parannusta, kun valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesityksessä yliopistojen opetushenkilöstöön lasketaan mukaan myös tutkijat. Tämä laskennallinen muutos on jo nyt parantanut yliopistojen opettaja/opiskelija-suhdetta reippaasti, vaikka kyynikko sanoisi moista tilastolliseksi kikkailuksi.
Tilastokeskuksen toteuttamien yliopiston henkilöstön ajankäyttöä koskevien selvitysten perusteella tutkimukseen käytetty aika on selkeästi vähentynyt nimenomaan alemman opetus- ja tutkimushenkilöstön työtehtävien jakaumassa ja opetukseen sekä hallintotehtäviin käytetty aika on vastaavasti lisääntynyt. Kun tähän vielä lisätään tutkimusrahoituksen muuttuminen lyhytkestoisia kilpailtuja tutkimusprojekteja suosivaksi, voidaan pitää melko luonnollisena kehitystä, jossa soveltavan tutkimuksen nähdään saaneen korostuneen merkityksen. Edellä mainitut yliopistoissa tehtävän tutkimuksen edellytyksiin vaikuttavat seikat olisi syytä ottaa merkittävien muutosten kohteeksi sen sijaan, että huomio kiinnitetään kysymykseen soveltavan tutkimuksen painottumisesta perustutkimukseen nähden.

* * *
Käsitteinä perustutkimus ja soveltava tutkimus ovat ongelmallisia ja niiden välinen empiirinen rajanveto on erittäin tulkinnanvaraista. Tässä teemanumerossa Reijo Miettinen ja Juha Tuunainen perehdyttävät lukijat perusteellisesti joihinkin näiden käsitteiden tulkinnanvaraisuuksiin tarkastelemalla rajanvedon historiallisia, Yhdysvaltain ja OECD:n tiedekategorisointiin liittyviä taustoja. Samalla he osoittavat käsitteiden käyttöön liittyviä ongelmia. Artikkelin perusteella voi tehdä sen johtopäätöksen, että näiden käsitteiden käyttö perustuu historiallisiin lähtökohtiin ja niiden ongelmallisuus on nostettu aiemminkin esiin sekä tutkimuksessa että julkisissa keskusteluissa. Kuitenkin käsitteitä käytetään edelleen tutkimuksen arvioinnin ja jaottelun taustalla, ei pelkästään tilastollisina kategorioina. Käytännössä perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen erottaminen ja niiden välisen vuorovaikutuksen arviointi on hyvin moniulotteinen ja hankalasti arvioitavissa oleva ilmiö, eikä hierarkkisesti ”perustutkimuksesta” tuon tutkimuksen käytännön soveltamiseen johtava jatkumo. Ketju voi toimia myös toiseen suuntaan: käytännöllisten ongelmien ratkaisu on tieteen historiassa johtanut myös teoreettisiin läpimurtoihin.
Yliopistojen lisäksi tutkimusta tehdään kasvavassa määrin yhteiskunnassa muuallakin. Suurilla yrityksillä on omia laajojakin tutkimusyksiköitä ja julkisen sektorin tiedontuotantoa varten on perustettu myös useita ns. sektoritutkimuslaitoksia. Viimeaikaisessa keskustelussa voimakkaimmin on noussut esiin VTT:n suhde omiin tutkijoihinsa, erityisesti heidän sananvapauteensa ja yksikön tutkimuksen luotettavuus tästä katsantokannasta käsin. Näihin kysymyksiin liittyviä seikkoja nousee esiin Arja Haapakorven artikkelissa, jossa hän pohtii luottamuksen ja vaikutusvallan suhdetta sektoritutkimuksessa luottamussuhteen ja yhteisen tulevaisuusperspektiivin käsitteiden avulla. Tutkimuksensa perustana Haapakorvella on yksi ulkomainen ja yksi suomalainen kohde-esimerkki. Näyttää siltä, että näissä ongelmallisissa esimerkkitapauksissa sektoritutkimuslaitokset ylimitoittivat oletetun tulevaisuusperspektiivin huomioimisen, eli toisin sanoen eivät halunneet järkyttää yhteisössä vallitsevaa yhteisymmärrystä toivottavasta tulevaisuudesta. Toisaalta tutkimuslaitokset eivät täysin hyödyntäneet omaa asiantuntemustaan, mikä johti ongelmiin tiedon käytössä. Sektoritutkimuslaitosten ja niitä rahoittavien instituutioiden riippuvuussuhde ja keskinäinen luottamus vaikuttaakin merkittävästi tiedon tuottamiseen ja hyödyntämiseen.
Muuntogeenitekniikka on Suomessa ja Euroopassa herättänyt kiivasta keskustelua erityisesti elintarvikkeiden jalostukseen liittyen. Marko Ahteensuu ja Helena Siipi pohtivat artikkelissaan perusteellisesti syitä muuntogeenitekniikkavastaisuuteen. He tarkastelevat tietämättömyyden merkitystä keskustelun taustalla ja analysoivat tähän liittyvää tietovajemallia ja sitä kohtaan esitettyä kritiikkiä. Artikkelissa nousee esiin myös arvojen ja tosiasioiden sekaantumisen vaikutus muuntogeenitekniikan taustalla käytävässä arvolatautuneessa keskustelussa. Lehden teemaa ajatellen kyseessä on konkreettinen esimerkki tieteellisen tutkimuksen tulosten soveltamiseen liittyvistä ongelmista suhteessa kansalaisiin ja heidän mielipiteisiinsä vaikuttaviin tekijöihin.
Markku Mattila tarkastelee erityisesti Suomen Akatemian näkökulmasta mutta myös yleisemmällä keskustelun tasolla tieteen yhteiskunnallista merkitystä ja siitä käytävää keskustelua. Mattilakin päätyy johtopäätökseen tieteen viimekätisestä arvaamattomuudesta. Tähän arvaamattomuuteen ei kategorinen jako soveltavaan tutkimukseen ja perustutkimukseen hevin istu. Samaan aihepiiriin tuovat mielenkiintoisen näkökulman myös Jyväskylän yliopiston tutkijat omalla puheenvuorollaan. Soveltava kielitiede tieteenalan nimenä antaa oivan lähtökohdan soveltavan tutkimuksen ja perustutkimuksen käsitteiden problematisoinnille ja niiden yhteiskunnallisten ulottuvuuksien arvioinnille. Yhteiskunnallisen relevanssin nimissäkin voi tehdä kiinnostavaa tutkimusta. Opetus ja tutkimus ovat, kuten aiemmin on jo tullut todetuksi, toisiinsa kytkeytyvät tehtävät yliopistossa. Pekka Neittaanmäki ja Johanna Ärje luovat lehden lopussa olevassa katsauksessaan kuvaa erityisesti opetuksen välittömistä yhteiskunnallisista vaikutuksista tarkastelemalla korkeakoulutettujen työllisyyden kehitystä viime vuosina Suomessa.

* * *
Suomen tieteen tila ja taso-raportissa väitettä soveltavan tutkimuksen suhteettoman suuresta osuudesta suomalaisessa tiedemaailmassa tuetaan huomioilla tutkimusrahoituksen painottumisesta. Tekesin tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus on selkeästi yliopistojen perusrahoitusta suurempi, ja Tekesin, yritysten ja ministeriöiden tutkimus- ja kehittämisrahoitus ylittää selvästi Suomen Akatemian rahoituksen. Tämän väitteen taustalla on siis epäsuorasti ajatus siitä, että Tekesin, yritysten ja ministeriöiden rahoituksella ei voisi tehdä ”perustutkimusta”, tai että yliopistojen ja Akatemian rahoituksella tuota perustutkimusta itsestään selvemmin tehtäisiin. Tämä kehäpäätelmä johtaa keskustelun itse asiassa muna vai kana -tilanteeseen. Onko rahoitus kohdistettu soveltavaan tutkimukseen (mikä tarkoittaa kärjistetysti lyhytaikaista kehitystyötä pitkäjänteisen ”perustutkimuksen” kustannuksella), vai onko rahoitus lyhytaikaista (mikä johtaa lyhytjänteiseen ”soveltavaan tutkimukseen”)?
Suomen tieteen tila ja taso-raportissa asetettiin tavoitteeksi kansallisen tiedestrategian laadinta. Strategian olisi tarkoitus toimia 10 vuoden aikajänteellä, ja siinä pitäisi suunnitelman mukaan myös esittää konkreettinen keinovalikoima tavoitteiden saavuttamiseksi. Olisiko tässä strategiatyössä paitsi hyödyllistä, myös välttämätöntä luopua keinotekoiseksi osoittautuneesta jaosta soveltavaan tutkimukseen ja perustutkimukseen, ja yksinkertaisesti pyrkiä pitkäjänteiseen, kiinnostavaa ja tieteellisesti haastavaa tutkimusta tukevaan tavoitteistoon?

Kari Kuoppala ja Taina Saarinen

Takaisin ylös